Tutkimus: Gluteeni lapsen ruokavalioon oikea-aikaisesti

Norjalainen tutkimus antaa lisää näyttöä siitä, että gluteeni tulisi lisätä imeväisikäisen lapsen ruokavalioon oikea-aikaisesti.

Tutkimuksen mukaan lapsen riski sairastua myöhemmin keliakiaan on suurempi, mikäli gluteenipitoiset viljat lisätään ruokavalioon yli puolen vuoden iässä. Tutkimuksesta kertoo uusimmassa numerossaan The Pediatrics.

Vastaavanlaisia tuloksia raportoitiin myös ruotsalaisessa tutkimuksessa aikaisemmin tänä vuonna. Ruotsissa toteutetun tutkimuksen mukaan imeväisiän ruokinta vaikuttaa lapsen riskiin sairastua keliakiaan ainakin 12-vuotiaaksi saakka. Paras ajankohta tuoda gluteenia sisältävät viljat, kuten vehnä, ohra tai ruis, vauvan ruokavalioon on 4-6 kuukauden iässä.

Gluteenia imetyksen ohella

Gluteenin lisääminen lapsen ruokavalioon oikea-aikaisesti voi vaikuttaa keliakiariskin ohella myös muiden sairauksien riskiin.

Kansainvälinen lastenlääkäreiden ja ravitsemusasiantuntijoiden työryhmä ESPGHAN sekä Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen Efsa ovat linjanneet, että gluteenia sisältävien viljojen lisääminen lapsen ruokavalioon ennen seitsemän kuukauden ikää imetyksen edelleen jatkuessa näyttää vähentävän keliakian, tyypin 1 diabeteksen ja allergioiden riskiä.

Suomalaiset imeväisikäisten ravitsemussuositukset suosittelevat imettämään yksinomaisesti 6 kuukauden ikään ja ohjaavat aloittamaan kiinteät lisäruoat 4-6 kuukauden iässä neuvolan ohjeiden ja yksilöllisen tarpeen mukaan.

Suositus ohjeistaa aloittamaan viljavalmisteet aikaisintaan viiden kuukauden iässä yksilöllisen tarpeen mukaisesti. Lasta totutetaan viljaruokiin asteittain pieninä annoksina samanaikaisesti jatkuvan rintaruokinnan ohella. Imetyksen jatkuminen edesauttaa sitä, että vauvalle kehittyy sietokyky gluteenille viljaruokiin totuteltaessa.

Alkuun Muksu Ensipuurot

Tiesithän, että Muksu Ensipuurot helpottavat yksittäisten viljojen tuomista lapsen ruokavalioon imetyksen tukemana. Ne sisältävät vain yhtä tai kahta viljaa ja helpottavat myös gluteeniin totuttelemista.

Muksu Ensipuurot (alk. 5kk):

Muksu Mannapuuro

Muksu Riisipuuro

Muksu Maissi-riisipuuro

Muksu Kaurapuuro

Toimittaja: Viestintä Nutrimedia