Suositus: Pikkulapsille vain yksi makkara-ateria viikossa

Leikki-ikäiset, 1 – 2 –vuotiaat, voivat syödä yhden makkara-aterian viikossa ja leikkeleitä silloin tällöin.

Alle 1-vuotiaille makkaroita ja leikkeleitä ei suositella käyttöön lainkaan. Syynä on makkaroiden ja lihavalmisteiden sisältämä lisäaine nitriitti, jonka suuret käyttömäärät voivat olla lapsille terveysriski.

Lasten makkaroiden ja lihavalmisteiden käytöstä ovat antaneet uuden suosituksen elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä valtion ravitsemusneuvottelukunta. Uudet suositukset perustuvat Eviran toteuttamaan arviointiin suomalaisten lasten ja aikuisten altistumisesta nitraatille ja nitriitille.

Osa lapsista saa liikaa nitriittiä

Arvioinnin mukaan elintarvikkeista ja talousvedestä saatavan nitriitin hyväksyttävä päivittäinen enimmäismäärä ylittyy noin 14 prosentilla kolmivuotiaista ja noin 11 prosentilla kuusivuotiaista. Vuoden ikäisillä lapsilla nitriitin saanti jää alle hyväksyttävän päivittäisen enimmäismäärän.

Eniten nitriittiä saadaan ruokamakkaroista. Makkaroihin ja lihavalmisteisiin lisätään nitriittiä estämään ruokamyrkytyksiä aiheuttavien bakteerien kasvua. Nitriitti lisätään elintarvikkeisiin kaliumnitriittinä (E249) tai natriumnitriittinä (E250).

Imeväisikäisten vältettävä nitraattipitoisia kasviksia

Valtaosa ravinnon nitraatista saadaan vihanneksista, hedelmistä ja vedestä. Osa siitä muuttuu elimistössä nitriitiksi. Suuret nitraatti- ja nitriittimäärät voivat haitata hapen kuljetusta elimistössä. Runsaan nitriittialtistuksen on epäilty olevan yhteydessä myös monien kroonisten sairauksien lisääntyneeseen riskiin.

Eniten nitraattia saavat ravinnostaan ne, jotka suosivat korkeita nitraattipitoisuuksia sisältäviä kasviksia. Nitraatinkerääjäkasviksia ovat mm. pinaatti, punajuuri, kiinankaali, rucola, tuoreet yrtit, kyssäkaali, kurpitsa, retiisi, varsiselleri, fenkoli, idut ja juuresmehut.

Alle 1-vuotiaiden ruokavaliossa on hyvä välttää runsaasti nitraattia sisältävien kasvisten käyttöä. Isommille lapsillekaan ei suositella nitraatinkerääjäkasvisten runsasta yksipuolista käyttöä. Erilaisten kasvisten monipuolinen käyttö on sen sijaan ravitsemussuositusten mukaista ja edistää makumieltymisten kehittymistä. Kasvisten käsittely, kuten pesu, kuoriminen ja kypsennys, alentavat niiden nitraattipitoisuuksia.

Lue lisää:www.evira.fi

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/ajankohtaista/?bid=3740

Toimittaja: Viestintä Nutrimedia