Peruna–porkkanasose

Peruna ja porkkana sopivat ensilusikallisiksi niin yhdessä kuin erikseenkin. Tällä ohjeella valmistetusta soseesta riittää noin 3–4 pieneen maisteluannokseen.

  • 1 keskikokoinen peruna
  • 1 porkkana
  • noin ½ dl lapsen käyttämää maitoa

Pese ja kuori porkkana ja peruna huolellisesti ja paloittele ne pieniksi paloiksi. Kuumenna suolaton keitinvesi kiehuvaksi ja keitä porkkanapaloja noin 5 minuuttia. Vettä tulee olla sen verran, että palat vain juuri ja juuri peittyvät.

Lisää perunat porkkanoiden joukkoon. Jatka kypsentämistä noin 5 minuuttia kunnes juurekset ovat pehmenneet (kokeile haarukalla). Halutessasi voit myös höyryttää juurekset kypsiksi. Ota juurekset keitinvedestä ja soseuta ne. Ohenna sose keitinvedellä.

Ota soseesta kerta-annosta vastaava määrä ja lämmitä se tarvittaessa. Sekoita halutessasi syöntilämpöiseen annokseen lapsen käyttämää maitoa, jotta soseen rakenteesta tulee sopiva.

Vinkki: Valitse helposti soseutuva (jauhoinen) perunalajike. Älä käytä uusia, pieniä tai vihertyneitä perunoita.

Vinkki: Voit myös vaihtaa perunan tai porkkanan esimerkiksi bataattiin.

Vinkki: Keitetyt juurekset voi soseuttaa karkeaksi soseeksi haarukalla tai siivilän läpi painelemalla. Halutessasi hienojakoista sosetta voit käyttää sauvasekoitinta.

Vinkki: Lapsen ruokavalion laajetessa liha- ja kalaruokiin voit tarjota peruna–porkkanasoseen lisäksi esimerkiksi ruokalusikallisen höyrytettyä ja hienonnettua kanaa.