Pehmeä kala–kasvissosekeitto

2–3 annosta

  • 1 iso peruna (n. 100 g)
  • 1 iso porkkana (n. 100 g)
  • 50–100 g parsakaalia
  • 1 dl vettä
  • 100 g tuoretta seitiä, kuhaa, ahventa, kampelaa tai siikaa fileenä
  • (½ tl kuivattua timjamia)
  • 1 pkt Muksu Neljän viljan velliä

Pese ja kuori peruna ja porkkana huolellisesti. Leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Paloittele myös parsakaali.

Keitä vesi. Lisää porkkana- ja perunapalat kattilaan, kun vesi alkaa kiehua. Kasvisten ei tarvitse täysin peittyä veteen. Lisää kuitenkin vettä kypsennyksen aikana, mikäli vesi meinaa haihtua kokonaan pois. Keitä peruna- ja porkkanapaloja noin 3–5 minuuttia ja lisää sitten parsakaalit kattilaan.

Asettele kalafileet metalliseen siivilään ja laita siivilä kattilaan kasvisten yläpuolelle. Laita kansi päälle ja höyrytä kala kypsäksi (noin 10 minuuttia). Nosta siivilä pois kattilasta ja soseuta kala haarukalla. Varmista samalla, ettei kalaan ole jäänyt ruotoja.

Tarkista kasvisten kypsyys haarukalla ja soseuta ne keitinveden kanssa sauvasekoittimella. Mausta halutessasi timjamilla. Lisää kasvisten joukkoon hienonnettu kala sekä velli ja kuumenna keitto syöntilämpöiseksi.

Vinkki: Ruoka maistuu isommillekin muksuille, mutta jos tarjoat keittoa vain yhdelle lapselle, kuumenna ainoastaan kerrallaan tarvittava annos kala–kasvissosetta ja Muksu-velliä erillisessä astiassa. Lopun soseesta voit tarjota seuraavalla aterialla vellin kera tai pakastaa (ilman velliä) tulevaa käyttöä varten. Kala–kasvissose säilyy kannellisessa astiassa jääkaapissa noin vuorokauden. Lisää velli tällöin soseeseen vasta lämmittämisen jälkeen, juuri ennen tarjoilua.

Vinkki: Älä käytä uusia, pieniä tai vihertyneitä perunoita. Valitse helposti soseutuva (jauhoinen) lajike.