Omena on koko perheen sesonkiherkku

Suomen omenatarhoilla kerätään parhaillaan syysomenoiden satoa. Viljelijät odottelevat tänä vuonna noin neljä miljoonan kilon satoa.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton mielestä omena on suotta jäänyt esimerkiksi mustikan varjoon terveellisyysvertailussa. Omenassa on runsaasti terveyttä edistäviä flavonoideja ja se on lisäksi hyvä ravintokuidun lähde.

Suurin osa omenan ravintoaineista sijaitsee kuorikerroksessa. Eri omenalajikkeiden ravintoaineissa ei ole eroa, mutta maku saattaa vaihdella paljonkin.

Tuoreiden tutkimustulosten mukaan omena ehkäisee aikuistyypin diabetesta. Hedelmä on kuitenkin syötävä kuorineen päivineen. Koska kotimaista omenaa ei tarvitse käsitellä säilöntäaineilla, ne voi huoletta syödä kuorineen.

Omena maistuu pienestä pitäen

Koko omenasatoa ei kannata säilöä mehuksi tai soseeksi, vaan omenaa voi varastoida myös sellaisenaan. Oikein varastoituna ravintoaineet säilyvät tallessa talvenkin yli.

Omenan käyttömahdollisuudet ruuanvalmistuksessa ovat monipuoliset. Se antaa makua syksyisiin leivonnaisiin ja sopii myös salaattien ja raasteiden piristykseksi. Kastikkeissa ja pataruuissa omena viihtyy etenkin possun, broilerin ja riistan kaverina.

Perheen pienimmille hienoksi raastettu omena on terveellinen välipala sellaisenaan tai puuroaterian lisänä nautittuna. Muista myös käyttövalmis, sokeroimaton Muksu Omenatäyshedelmäsose, joka on 100%:sti herkullista omenaa.

Muksu Omena-kaurapuuro on helppokäyttöinen ja sesonkiin sopiva puuroateria 8 kuukautta täyttäneille lapsille. Se sopii esimerkiksi aamu- tai iltapalaksi.

Toimittaja: Viestintä Nutrimedia