Askorbiinihappo eli C-vitamiini

C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joka mm. edistää kasvua ja suojaa soluja hapettumiselta (antioksidantti) sekä tehostaa raudan imeytymistä ravinnosta. Sitä tarvitaan myös sidekudoksen ja hormonien muodostukseen sekä vastustuskyvyn ylläpitämiseen. C-vitamiinia on runsaasti marjoissa, hedelmissä ja kasviksissa. Muksu-tuotteisiin C-vitamiinia eli askorbiinihappoa lisätään ravitsemuksellisista syistä sekä laadun säilyvyyden varmistamiseksi.

Allergia

Yliherkkyys eli muuttunut reaktiotapa elimistölle vaarattomia aineita kohtaan. Allergiassa ympäristön tavalliset aineet aktivoivat elimistön puolustusjärjestelmän käynnistämällä tulehduksen. Normaalisti puolustusjärjestelmä aiheuttaa tulehduksen vain haitallisia aineita, esimerkiksi tautia aiheuttavia mikrobeja vastaan. Ruoka-allergiassa elimistö herkistyy ravinnon sisältämille aineille, yleisimmin proteiineille.

A-vitamiini

Rasvaliukoinen vitamiini, jota tarvitaan kasvuun, kehitykseen ja lisääntymiseen. A-vitamiini osallistuu myös puolustusjärjestelmän toimintaan, näköaistimuksen syntyyn hämärässä sekä ihon ja limakalvojen kunnossapitoon. Hyviä A-vitamiinin lähteitä ovat maitovalmisteet, ravintorasvat ja maksa. Maksaruokia ei kuitenkaan suositella alle vuoden ikäisille ja raskaana oleville niiden liian korkean A-vitamiinipitoisuuden vuoksi. Lisäksi A-vitamiiniksi elimistössä muuttuvaa esiastetta beetakaroteenia on runsaasti kasviksissa, hedelmissä ja marjoissa. Myös viljapohjaisiin Muksu-tuotteisiin on lisätty sopivasti A-vitamiinia lapsen tarpeisiin.

B-vitamiinit

B-ryhmän vitamiineja on kaikkiaan kahdeksan ja ne osallistuvat lukuisiin elimistön aineenvaihduntareaktioihin. B-ryhmän vitamiineja ovat tiamiini eli B1-vitamiini, riboflaviini eli B2-vitamiini, niasiini, pantoteenihappo, biotiini, pyridoksiini eli B6-vitamiini,
B12-vitamiini ja folaatti eli foolihappo. Jokaisella ryhmän vitamiinilla on elimistössä omat tehtävänsä. Niitä tarvitaan ravintoaineiden aineenvaihdunnassa, solujen uusiutumisessa, hermoston, lihasten ja puolustusjärjestelmän toiminnassa, verisolujen muodostuksessa ja ihon toiminnassa. Hyviä B-vitamiinien lähteitä ovat täysjyvävilja, liha, kala, kananmuna, maito, pavut, herneet, tuoreet kasvikset ja sisäelimet. Myös Muksu-velleihin ja -puuroihin on lisätty erilaisia B-ryhmän vitamiineja lapsen tarpeisiin.

Dekstroosi

Kiteisessä muodossa olevaa glukoosia eli rypälesokeria. Glukoosia esiintyy luonnostaan hunajassa, marjoissa, hedelmissä, sipulissa ja juureksissa sekä di- ja polysakkarideissa (kuten laktoosi, tärkkelys ja kuitu).

D-vitamiini

Rasvaliukoinen vitamiini, jota tarvitaan kasvuun ja luuston kehittymiseen. D-vitamiini osallistuu kalsiumin aineenvaihduntaan elimistössä ja tehostaa kalsiumin imeytymistä suolistosta. D3-vitamiinia eli kolekalsiferolia syntyy iholla auringon ultraviolettivalon vaikutuksesta. Muita hyviä lähteitä ovat vitaminoidut maitovalmisteet, margariinit, kala ja kananmuna. D-vitamiinin esiastetta D2-vitamiinia eli ergokalsiferolia saadaan metsäsienistä kuten kelta- ja suppilovahveroista. D3-vitamiini on jonkin verran D2-vitamiinia tehokkaampaa. Ravinnosta saatavan D-vitamiinin lisäksi alle 3-vuotiaille lapsille tulee antaa päivittäin lisäksi D-vitamiinivalmistetta. Myös Muksun velleihin ja puuroihin on lisätty D3-vitamiinia lapsen tarpeisiin.

E-vitamiini

Rasvaliukoinen vitamiini, joka ylläpitää ja suojaa solukalvojen rakennetta ja toimii antioksidanttina, hapettumisen estäjänä. E-vitamiini suojaa etenkin monityydyttymättömiä rasvoja hapettumiselta sekä osallistuu myös elimistön rasvahappojen synteesiin, verihiutaleiden toimintaan ja veren kolesterolin säätelyyn. E-vitamiineja on useita eri muotoja, joita mm. tokoferoleiksi kutsutaan. E-vitamiinia on runsaasti kasviöljyissä ja -margariineissa, vehnänalkioissa, pähkinöissä, manteleissa ja munankeltuaisessa. Myös Muksu velleihin ja puuroihin on lisätty E-vitamiinia lapsen tarpeisiin.

Ei lisättyä sokeria

Tuotteeseen ei ole valmistusvaiheessa lisätty sokeria, vaan kaikki tuotteen sisältämä sokeri on peräisin valmistuksessa käytetyistä raaka-aineista kuten maidosta, viljoista, hedelmistä ja marjoista. Maitopohjaisissa puurojauheissa vähintään puolet tuotteiden sisältämästä sokerista on maidosta peräisin olevaa maitosokeria eli laktoosia, joka on luontaisesti tärkeä energianlähde imeväisen ruokavaliossa. Voidaan käyttää myös merkintää “sokeroimaton”.

Emulgointiaine

Helpottaa raaka-aineiden sekoittumista tasaisesti ja suojaa tuotteiden ulkonäköä, rakennetta ja suutuntumaa muutoksilta säilytyksen aikana. Muksu-tuotteissa käytetään emulgointiaineena kasvirasvahappojen mono- ja diglyseridejä, jotka valmistetaan syötävistä kasvirasvoista ja -öljyistä, tai soijasta valmistettua soijalesitiiniä.

Frukto-oligosakkaridit

Hiilihydraatteihin kuuluvia imeytymättömiä oligosakkarideja, jotka koostuvat fruktoosista ja glukoosista. Frukto-oligosakkarideja on luonnostaan useissa hedelmissä ja kasviksissa kuten banaanissa, purjossa, sipulissa, sikurissa, vehnässä ja rukiissa. Muksu-tuotteissa käytetyt frukto-oligosakkaridit ovat peräisin sikurista.

Galakto-oligosakkaridit

Hiilihydraatteihin kuuluvia imeytymättömiä oligosakkarideja, jotka koostuvat galaktoosista ja glukoosista. Galakto-oligosakkarideja on luonnostaan mm. hapanmaitotuotteissa kuten piimässä ja jogurtissa. Muksu-tuotteissa käytetyt galakto-oligosakkaridit ovat peräisin laktoosista eli maitosokerista.

Galaktoosi

Ravinnon hiilihydraatteihin kuuluva sokeri. Eniten galaktoosia on maitosokerissa eli laktoosissa, jossa se on sitoutunut glukoosiin. Joissakin hapanmaitotuotteissa maitosokeri on hajonnut glukoosiksi ja galaktoosiksi. Lisäksi galaktoosia esiintyy vesiliukoisessa ravintokuidussa, pektiinissä, jota on mm. palkokasveissa, marjoissa ja hedelmissä.

Glukoosi

Eli rypälesokeri esiintyy luonnostaan hunajassa, marjoissa, hedelmissä, sipulissa ja juureksissa sekä di- ja polysakkarideissa (kuten laktoosi, tärkkelys ja kuitu).

Gluteeniton

Gluteenittomat Muksu-tuotteet sisältävät joko luontaisesti gluteenittomia raaka-aineita (esim. maissia tai riisiä) tai raaka-aineita, jotka on valmistettu gluteenia sisältävistä viljoista kuten vehnästä, rukiista, ohrasta ja kaurasta tai niiden ainesosista, jotka on käsitelty gluteenittomiksi. Gluteenittomissa tuotteissa käytetty tärkkelys on peräisin joko luontaisesti gluteenittomista lähteistä (riisitärkkelys, maissitärkkelys) tai gluteenittomiksi käsitellyistä viljoista (vehnätärkkelys). Gluteenitonta vehnätärkkelystä sisältävät tuotteet sopivat siksi useimmille keliaakikoille, mutta voivat aiheuttaa oireita vilja-allergisille.

Happamuudensäätöaine

Säätelee tuotteen happamuutta, joka vaikuttaa makuun ja säilyvyyteen. Muksu-tuotteissa käytetään happamuudensäätöaineena sitruunahappoa, jota esiintyy luontaisesti esim. sitrushedelmissä sekä askorbiinihappoa eli C-vitamiinia, jota esiintyy luontaisesti erityisesti marjoissa, hedelmissä ja kasviksissa.

Hapettumisenestoaine

Suojaa tuotetta hapettumisen aiheuttamalta pilaantumiselta, kuten rasvojen härskiintymiseltä sekä kasvis- ja hedelmäpohjaisten tuotteiden tummumiselta. Hapettumisenestoaineet parantavat myös helposti hajoavien vitamiinien A-, D-, E- ja riboflaviini säilyvyyttä. Muksu-tuotteissa hapettumisenestoaineena käytetään askorbiinihappoa eli C-vitamiinia.

Herajauhe

Runsaasti proteiinia, kivennäisaineita ja vitamiineja sisältävä raaka-aine, jota saadaan maidosta esim. juustonvalmistuksen yhteydessä. Herajauheella tuotteiden proteiinikoostumuksesta saadaan imeväiselle sopiva.

Hiilihydraatit

Hiilihydraatteja ovat sokerit, tärkkelys ja ravintokuidut. Hiilihydraatit ovat elimistön pääasiallinen energianlähde. Suurin osa ruokavalion hiilihydraateista on peräisin kasvikunnan tuotteista, viljavalmisteista, kasviksista, marjoista ja hedelmistä.

Hedelmäsokeri

Eli fruktoosi on ravinnon hiilihydraatteihin kuuluva monosakkaridi (mono = yksi, sakkaridi = sokeri). Hedelmäsokeria esiintyy luonnostaan hedelmissä, marjoissa ja hunajassa sekä ainesosana muissa hiilihydraateissa. Hiilihydraatit ovat elimistön pääasiallinen energianlähde. Sokerit myös antavat ruoalle makeutta ja pyöristävät happamia makuja.

Isommalle muksulle

Tuotteet soveltuvat osaksi lapsen ruokavaliota vuoden ikäisestä eteenpäin; maut ovat voimakkaampia ja raaka-aineiden kirjo laajempi. Käyttövalmiissa tuotteissa maitopohjana käytetään rasvatonta maito ja puurojauheissa on kiinnitetty huomiota kuidun määrään. Tuotteissa käytetään edelleen lastenruokalaatuisia raaka-aineita. Säilöntäaineiden sekä keinotekoisten tuoksu-, maku- tai väriaineiden käyttö lastenruoissa on kiellettyä.

Kasvirasvahappojen mono- ja diglyseridit

Mono- ja diglyseridit ovat rasvamolekyylin osia, joita muodostuu myös ihmisen elimistössä rasvan pilkkoutuessa. Ne ovat luontaisia emulgointiaineita, joita myös ruoka-aineet sisältävät luonnostaan.

Kertatyydyttymättömät rasvahapot (MUFA= Monounsaturated Fatty Acid)

Kertatyydyttymättömien rasvahappojen eli monoeenien hiiliketju sisältää vain yhden kaksoissidoksen. Rasvan olomuoto on pehmeä. Tähän luokkaan kuuluvia rasvahappoja ovat öljyhappo ja palmitoleiinihappo. Parhaita lähteitä ravinnossa ovat rypsi- ja oliiviöljyt.

Kuitu

Kuidut kuuluvat ravinnon hiilihydraatteihin. Ravintokuidut ovat kasvisolujen seinämän ainesosia, jotka eivät hajoa ohutsuolessa imeytyvään muotoon. Kuidut luokitellaan vedensitomiskykynsä mukaan veteen liukeneviksi eli geeliytyviksi ja veteen liukenemattomiksi eli geeliytymättömiksi. Veteen liukenevaa kuitua on luonnostaan marjoissa, hedelmissä, palkokasveissa, kaurassa ja ohrassa, veteen liukenematonta kasviksissa ja täysjyväviljavalmisteissa. Riittävä kuidun saanti mm. tasapainottaa vatsan ja suoliston hyvinvointia sekä ehkäisee ummetusta.

Kalsium

Kalsium on elimistön yleisin kivennäisaine. Sitä tarvitaan erityisesti luuston rakennusaineeksi, mutta kalsium säätelee myös mm. sydämen toimintaa, veren hyytymistä, nestetasapainoa ja hermoston toimintaa. D-vitamiini tehostaa kalsiumin imeytymistä ja maitosokeri eli laktoosi pitää kalsiumin liukenevassa, helposti imeytyvässä muodossa. Kalsiumin imeytyminen on tehokkainta lapsuudessa ja nuoruudessa, jolloin luiden kasvu on kiivainta. Hyviä kalsiumin lähteitä ovat maito ja maitovalmisteet, kalsiumilla täydennetyt elintarvikkeet, ruusunmarja, mantelit ja pavut. Myös Muksu-puuroihin ja -velleihin on lisätty kalsiumia lapsen tarpeisiin.

Laktoosi

Eli maitosokeri, jota esiintyy luonnostaan maidossa ja maitovalmisteissa.

Lastenruokalaatuiset raaka-aineet

Lastenruoat ovat puhtaimpia ja valvotuimpia elintarvikkeita kaupan hyllyllä. Niiden raaka-aineet on huolella valittu, tarkasti tutkittu ja niitä koskevat muita elintarvikkeita tiukemmat vaatimukset mm. vierasaineiden kuten torjunta-ainejäämien, homemyrkkyjen ja ympäristösaasteiden osalta. Nämä vaatimukset täyttäviä raaka-aineita on vain pieni osa kaikista tuotetuista raaka-aineista.

Lempeä ensipuuro

Soveltuu lapsen ensimmäisiksi makuannoksiksi yksilöllisen tarpeen mukaan 4-6 kuukauden iästä alkaen neuvolan ohjeiden mukaan. Raaka-aineiden valinnan taustalla ovat ravitsemussuositukset; aloitetaan 1-2 ruoka-aineella kerrallaan ja lisätään viljasta valmistettuja puuroja viiden kuukauden iästä alkaen. Myös puurojen lempeät maut ja tasainen rakenne sopivat hyvin totutteluvaiheeseen.

Lisäaineet

Lisäaineet lisätään elintarvikkeeseen tarkoituksella. Ne parantavat elintarvikkeen säilyvyyttä tai vaikuttavat tuotteiden makuun, hajuun, väriin tai rakenteeseen. Osa lisäaineista on luonnostaan ruoassa esiintyviä yhdisteitä kuten askorbiinihappo. Lisäaineiden käyttö on tarkkaan rajattua ja elintarvikeviranomaiset valvovat niiden käyttöä. Lastenruokia koskevat vielä tavanomaisia elintarvikkeita tiukemmat määräykset lisäaineiden osalta ja esim. säilöntäaineiden sekä keinotekoisten tuoksu-, maku- ja väriaineiden käyttö on kokonaan kielletty.

Luontaisesti gluteeniton

Luontaisesti gluteenittomiin Muksu-tuotteisiin ei ole käytetty raaka-aineita, jotka luontaisesti sisältävät vehnästä, ohrasta, rukiista tai kaurasta peräisin olevia ainesosia. Valmistuksessa on käytetty ainoastaan luontaisesti gluteenittomia viljoja kuten maissia ja riisiä tai perunaa ja porkkanaa.

Maltodekstriini

Ravinnon hiilihydraatteihin kuuluva tärkkelys, jota saadaan luonnostaan mm. perunasta ja maissista. Muksu-tuotteissa käytetty maltodekstriini on peräisin maissista.

Monityydyttymättömät rasvahapot (PUFA= Polyunsaturated Fatty Acid)

Monityydyttymättömien rasvahappojen eli polyeenien hiiliketjussa on vähintään kaksi kaksoissidosta. Rasvan olomuoto on pehmeä. Tähän luokkaan kuuluvia rasvahappoja ovat linolihappo, gammalinoleenihappo, alfalinoleenihappo, arakidonihappo, eikosapentaeenihappo, dokosapentaeenihappo ja dokosaheksaeenihappo. Näistä välttämättömiä rasvahappoja, joita on saatava ravinnosta ovat linolihappo ja alfalinoleenihappo. Hyviä lähteitä ovat kasviöljyt, margariinit ja kala.

Maidoton

Maidottomiin Muksu-tuotteisiin ei ole käytetty raaka-aineita, jotka luontaisesti sisältävät maidosta peräisin olevia ainesosia.

Nukleotidit

Nukleotidit ovat elimistön rakennuspalikoita, joita tarvitaan solujen jakautumiseen ja muodostumiseen. Niitä tarvitaan etenkin silloin kun kasvu on nopeaa tai on tarpeen korjata kudosvaurioita. Nukleotidit vaikuttavat myönteisesti myös puolustusjärjestelmän toimintaan. Äidinmaidossa on nukleotideja luonnostaan.

Natrium

Elimistölle välttämätön kivennäisaine, joka osallistuu mm. vesitasapainon sekä happo-emästasapainon säätelyyn, hermoimpulssien kulkuun sekä lihassolujen supistukseen. Natriumin yleisin saantilähde on ruokasuola eli natriumkloridi (NaCl) ja sitä sisältävät elintarvikkeet kuten juustot, lihavalmisteet, leivät ja muut viljavalmisteet sekä aikuisten valmisruoat. Alle vuoden ikäisille tarkoitettuihin lastenruokiin ei lisätä lainkaan suolaa, eikä pienille lapsille muutenkaan suositella tarjottavaksi kovin suolapitoisia ruokia. Natriumia saadaan tarpeeksi ruoasta luonnostaan, eikä ruokasuolan lisääminen ole tarpeen saannin varmistamiseksi. Liiallinen suolan saanti rasittaa pienen lapsen munuaisia ja saattaa kohottaa myös verenpainetta myöhemmällä iällä, mikä altistaa sydän- ja verisuonisairauksille. Tuotteen suolapitoisuus sataa grammaa kohti saadaan kertomalla natriumin määrä 2,5:llä.

Oligosakkaridit

Imeytymättömiä hiilihydraatteja, jotka eivät pilkkoudu ruoansulatuselimistössä vaan kulkeutuvat paksusuoleen bakteerien ravinnoksi. Niitä on luonnostaan monissa kasviksissa, kuten sipuleissa, pavuissa, herneissä, sikurissa, viljoissa ja hapanmaitotuotteissa sekä äidinmaidossa. Voivat toimia prebiootteina, eli lisätä yhden tai useamman hyödyllisen bakteerin kasvua ja aktiivisuutta suolistossa.

Omega-rasvahapot

Omega-rasvahapot ovat monityydyttymättömiä rasvahappoja. Niistä ihmiselle välttämättömiä ovat omega-6-rasvahappoihin kuuluva linolihappo ja omega-3-rasvahappoihin kuuluva alfalinoleenihappo. Linolihaposta elimistö kykenee valmistamaan muita omega-6-rasvahappoja kuten arakidonihappoa ja alfalinoleenihaposta muita omega-3-rasvahappoja kuten dokosaheksaeenihappoa. Äidinmaidon luonnostaan sisältämät arakidonihappo (AA) ja dokosaheksaeenihappo (DHA) ovat välttämättömiä lapsen kasvulle ja kehitykselle. Niitä tarvitaan etenkin hermoston, verisuoniston ja verkkokalvojen normaaliin kehittymiseen ja toimintaan. Arakidonihappo toimii myös esiasteena ryhmälle hormonien kaltaisia yhdisteitä, joita kutsutaan eikosanoideiksi. Ne osallistuvat mm. kasvun, verenpaineen, veren hyytymisen sekä munuaisten ja puolustusjärjestelmän toiminnan säätelyyn. Omega-rasvahappoja saadaan kasviöljyistä, margariineista, lihasta ja kalasta.

Parasta ennen -päiväys

Pakkauksessa oleva päivämäärämerkintä, johon saakka tuote säilyy oikein säilytettynä moitteettomana ja säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Valmistaja takaa tuotteen säilyvyyden ko. päiväykseen saakka, joten suositeltavaa on ettei tuotteita käytetä parasta ennen -päiväyksen jälkeen.

PLUS-tuotteet

PLUS -tuotteet sisältävät Nutrician ainutlaatuista patentoitua oligosakkaridiseosta, galakto- ja frukto-oligosakkarideja (GOS-FOS). Tuotteet tunnistat pakkauksessa näkyvästä PLUS-merkistä.

Prebiootti

Prebiootit ovat ruoan sulamattomia ainesosia, kuidunkaltaisia hiilihydraatteja kuten oligosakkarideja. Ne saavat aikaan terveydelle edullisia vaikutuksia muokkaamalla ruoansulatuskanavan bakteeriston koostumusta ja aktiivisuutta. Prebiootit toimivat suolistossa hyödyllisten probioottisten bakteerien ”ravintona”.

Rauta

Välttämätön kivennäisaine, joka osallistuu hapen kuljetukseen veressä ja lihaksissa. Lisäksi rautaa tarvitaan mm. aivojen kehittymiseen ja toimintaan ja sen riittävällä saannilla on merkitystä myös lapsen henkiselle ja psykomotoriselle kehitykselle. Raudan tarve on erityisen suuri 6-24 kk:n ikäisillä lapsilla, kasvuikäisillä nuorilla ja hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Hyviä raudan lähteitä ovat veriruoat, maksa, liha, täysjyväviljavalmisteet, ruusunmarja, nokkonen ja pavut. Maksaruokia ei kuitenkaan suositella alle vuoden ikäisille ja raskaana oleville niiden korkean A-vitamiinipitoisuuden vuoksi. C-vitamiini, liha ja kala tehostavat erityisesti kasvikunnan tuotteista peräisin olevan raudan imeytymistä. Myös Muksu velleihin ja puuroihin on lisätty rautaa turvaamaan lapsen lisääntynyt tarve.

Rasvahappo

Rasvahapot ovat rakentuneet hiili-, vety- ja happiatomeista. Hiiliatomit ovat sitoutuneet toisiinsa yksinkertaisin sidoksin tai ns. kaksoissidoksin. Rasvahapot jaetaan kaksoissidostensa tai niiden puuttumisen mukaan kolmen ryhmään: tyydyttyneet (ei kaksoissidoksia), kertatyydyttymättömät (1 kaksoissidos) ja monityydyttymättömät rasvahapot (kaksoissidoksia 2 tai enemmän). Lisäksi on transrasvahappoja, jotka käyttäytyvät elimistössä kuten tyydyttyneet rasvat. Erilaiset rasvahapot toimivat elimistössä eri tavalla. Terveyden kannalta on edullista vähentää tyydyttyneiden ja transrasvahappojen eli kovan rasvan saantia ja lisätä kerta- ja monityydyttymättömien rasvojen eli pehmeän rasvan saantia.

Rypälesokeri

Eli dekstroosi on ravinnon hiilihydraatteihin kuuluva monosakkaridi (mono = yksi, sakkaridi = sokeri). Rypälesokeri on kiteisessä muodossa olevaa glukoosia. Glukoosia on luonnostaan hunajassa, marjoissa, hedelmissä, sipulissa ja juureksissa sekä muissa hiilihydraateissa kuten di- ja polysakkarideissa. Hiilihydraatit ovat elimistön pääasiallinen energianlähde. Sokerit myös antavat ruoalle makeutta ja pyöristävät happamia makuja.

Sakeuttamisaine

Sakeuttaa nestemäisiä tuotteita rakenteeltaan paksummiksi. Oikea rakenne parantaa suutuntumaa ja helpottaa syömistä. Muksu-tuotteissa sakeuttamisaineena käytetään pektiiniä, joka on peräisin sitrushedelmistä.

Sinkki

Ihmiselle välttämätön kivennäisaine, jota tarvitaan mm. kudosten muodostukseen, vastustuskyvyn ylläpitoon, elimistön antioksidanttipuolustukseen sekä ravintoaineiden aineenvaihduntaan. Sinkki on oleellinen ravintoaine kasvavan ja kehittyvän lapsen ravitsemuksessa. Sinkkiä saadaan eläinkunnan tuotteista kuten lihasta, juustoista ja kananmunasta sekä täysjyväviljasta, pähkinöistä ja siemenistä. Myös Muksu-tuotteisiin kuten puuroihin ja velleihin on lisätty sinkkiä lapsen tarpeisiin.

Sokeroimaton

Tuotteeseen ei ole valmistusvaiheessa lisätty sokeria, vaan kaikki tuotteen sisältämä sokeri on peräisin valmistuksessa käytetyistä raaka-aineista kuten maidosta, viljoista, hedelmistä ja marjoista. Maitopohjaisissa puurojauheissa vähintään puolet tuotteiden sisältämästä sokerista on maidosta peräisin olevaa maitosokeria eli laktoosia, joka on luontaisesti tärkeä energianlähde imeväisen ruokavaliossa. Voidaan käyttää myös merkintää “ei lisättyä sokeria”.

Tauriini

Ns. vapaa aminohappo, joka ei osallistu proteiinien synteesiin. Tauriini on kuitenkin aivojen toiseksi yleisin aminohappo, jota tarvitaan mm. aivosolujen väliseen viestintään ja solukalvojen toimintaan. Äidinmaidossa tauriinia on luonnostaan ja sitä pidetään pienelle lapselle välttämättömänä ravintoaineena. Ihmisen elimistö pystyy itsekin tauriinia valmistamaan.

Tetra Brik -pakkaus

Muksu-tuotteet pakataan aseptisesti Tetra Brik -kartonkipakkauksiin. Tetra Brik -menetelmässä pakkausmateriaali steriloidaan, jonka jälkeen pakkaus täytetään ja suljetaan steriilillä ilmalla täytetyssä tilassa.

Tiamiini

Eli B1-vitamiini. Vesiliukoinen B-ryhmän vitamiini, jota tarvitaan elimistön energia-aineenvaihdunnassa, solujen uusiutumisessa ja hermoston toiminnassa. Tiamiinia on luonnostaan pavuissa, siemenissä, pähkinöissä ja täysjyväviljassa.

Tyydyttyneet rasvahapot (SAFA = Saturated Fatty Acid)

Tyydyttyneiden rasvahappojen hiiliketjun hiilet ovat sitoutuneet keskenään yksinkertaisin sidoksin eivätkä siis sisällä kaksoissidoksia. Tämä tekee rasvan olomuodon kovaksi. Tähän luokkaan kuuluvia rasvahappoja ovat mm. voihappo, lauriinihappo, myristiinhappo ja steariinihappo. Tyydyttyneet rasvahapot ovat joko eläinperäisiä (pääasialliset lähteet liha, maito ja voi) tai kasviperäisiä (pääasialliset lähteet palmuöljy ja kookosrasva).

Tärkkelys

Tärkkelys on kasveissa yleisesti esiintyvä hiilihydraatti, polysakkaridi. Tärkkelystä on runsaasti mm. perunassa ja muissa mukulakasveissa, palkokasveissa ja viljassa. Tärkkelystä käytetään ruoanvalmistuksessa ja elintarvikkeissa saostavana aineena. Muksu-tuotteissa käytetään maissi-, riisi-, tapioka- tai vehnätärkkelyksiä sekä maltodekstriiniä oikeanlaisen rakenteen aikaansaamiseksi.

UHT-menetelmä

UHT-menetelmässä (Ultra High Temperature) tuote kuumennetaan 2-4 sekunnin ajaksi sterilointilämpötilaan (noin 140 °C), jolloin bakteerit ja niiden itiöt tuhoutuvat. Sen jälkeen tuote jäähdytetään nopeasti. Nopea kuumennus takaa tuotteiden turvallisuuden ja säilyvyyden, mutta säilyttää maun ja ravintoaineet.

Vieraat aineet

Vieraat aineet joutuvat tai jäävät elintarvikkeeseen vahingossa esimerkiksi ympäristösaasteina (lyijy, kadmium, PCB), pilaantumisen seurauksena (homemyrkyt) tai torjunta-ainejääminä. Elintarvikkeissa esiintyville vieraille aineille on laissa asetettu sallitut enimmäismäärät ja niiden esiintymistä elintarvikkeissa valvotaan jatkuvasti. Lastenruokia koskevat muita elintarvikkeita tiukemmat määräykset vierasainejäämien osalta (ks. lastenruokalaatuiset raaka-aineet).