Kun lapsi nirsoilee ruokapöydässä

Aikaisemmin hyvin syönyt taapero alkaa yhtäkkiä suhtautua valikoivasti ruokiin ja temppuilla ruoka-aikaan. Kuulostaako tutulta? Itse asiassa on hyvin yleistä, että lapsesta tulee nirso ruokailija etenkin 1,5 – 2 vuoden ikäisenä.

Pieni nirsoileva ruokailija kieltäytyy maistamasta uusia ruokia ja alkaa suhtautua epäilevästi myös aikaisempiin suosikkiruokiinsa. Nirsoilulle löytyy kuitenkin ihan perusteltu selitys. Asiantuntijoiden mukaan kyseessä on selviytymiskeino uudessa, avarammassa maailmassa.

Kun lapsi oppii kävelemään ja alkaa tutustua entistä laajemmin ympäristöönsä, epäluuloisuus kaikkea uutta kohtaan estää lasta epähuomiossa syömästä jotakin, joka voi olla hänelle haitallista. Neofobia eli epäluuloisuus uusia ruokia kohtaan lievenee ajan myötä, mutta suurimmassa nirsoiluvaiheessa vanhempien kärsivällisyys ruoka-aikoina on valttia.

Näytä itse esimerkkiä

Pieni ottaa ruokapöydässä usein isommista mallia. Lapsen on helpompi hyväksyä uusia ruokia, kun hän näkee myös vanhempien ja sisarusten syövän niitä. Uusia ruokia kannattaa sinnikkäästi tarjota, vaikka ensimmäiset maistelukerrat eivät vielä toisikaan tulosta. Maistelukertoja saatetaan tarvita toistuvasti ja useita, ennen kuin uusi ruoka tulee riittävän tutuksi, ja lapsi uskaltautuu sitä syömään.

Vaikka nirsoilu voi pahimmillaan koetella koko perheen hermoja ruoka-aikaan, ilmapiiri yhteisillä ateriahetkillä on hyvä yrittää pitää mahdollisimman rentona. Pakottaminen on aina huono keino ruokapöydässä.

Kaikki aistit käyttöön

Uusiin ruokaseikkailuihin kannattaa suhtautua uteliaalla mielellä. Sapere-ruokakasvatuksesta tutut menetelmät sopivat myös kotikeittiöön. Uusia ruokia voi ensin katsella ja tunnustella ja sen jälkeen pikku hiljaa haistella ja maistella. Kuuluuko porkkanan pureskelusta myös ääni?

Kaikista lapsista ei ajankaan kanssa välttämättä kehity rohkeita ruokaseikkailijoita. Tiedetään, että ruokiin kohdistuva uutuudenpelko selittyy ainakin osaksi myös sukutaustalla. Uusia ruokia karttavien vanhempien lapset saattavat olla samalla lailla epäluuloisia uutuuksia kohtaan. Vanhemmat voivat silloin lapsen kanssa miettiä, uskaltaisimmeko tänään kokeilla yhdessä jotakin uutta.

Toimittaja: Viestintä Nutrimedia