Kovan rasvan käyttö lisääntynyt lapsillakin

Tuoreimman Finravinto-tutkimuksen mukaan aikuisten suomalaisten ruokatottumuksissa on tapahtunut sekä myönteistä että kielteistä kehitystä.

Hyvää on se, että kasviksia ja kasviöljyjä käytetään aikaisempaa enemmän. Kielteisempi muutos taas on se, että voita ja muuta kovaa rasvaa syödään liian paljon. Täysjyväviljan vähentynyt käyttö on heikentänyt kuidun saantia.

Tutkimusprofessori Suvi Virtanen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo, että aikuisten ruokatottumusten muutokset ovat nähtävissä myös lasten ruokavaliossa. Jopa 40 prosenttia lapsista käyttää nykyään voita ja voipohjaisia levitteitä, mikä on yksi keskeinen syys siihen, että kovan rasvan saanti on kääntynyt nousuun lapsillakin.

Asiantuntijan toinen huoli liittyy lasten runsaaseen sokerin käyttöön. Jo 2-vuotiaiden lasten ruokavaliossa sokerilla on liian suuri rooli. Lasten ruokavaliossa sokeroidut juomat, kuten mehut, ovat ylivoimaisesti suurin sokerin lähde. Jopa viidennes pikkulapsista käyttää sokeroituja juomia päivittäin.

– Arjen ruokavalinnat ovat lähempänä suositeltavaa. Viikonloppuisin makeisten ja limsojen kulutus kaksinkertaistuu, Virtanen kertoo.

Lisää kasviksia ja janoon vettä

Tutkimusten perusteella tiedetään, että suomalaisten lasten ruokavalioon tarvittaisiin lisää pehmeitä kasvi- ja kalarasvoja sekä kuitua, jota saadaan parhaiten täysjyväviljasta, kasviksista, hedelmistä ja marjoista. Myös E-vitamiinin, folaatin ja raudan saanti voi olla osalla lapsista liian niukkaa.

– Viisi päivittäistä annosta kasviksia, marjoja ja hedelmiä, enemmän pehmeää rasvaa, vähemmän sokeria ja janojuomaksi vettä, Virtanen listaa helppoja tapoja kohentaa lasten ruokatottumuksia.

D-vitamiinin saanti parantunut

Suomalaisten aikuisten D-vitamiinin saanti on viime vuosina parantunut, ja näin on muutamien tutkimusten perusteella tapahtunut myös lasten D-vitamiinin saannille. Saantia ovat parantaneet maitovalmisteisiin ja ravintorasvoihin lisättävän D-vitamiinin määrän kaksinkertaistaminen muutama vuosi sitten sekä D-vitamiinivalmisteiden käyttösuosituksen laajentaminen vuonna 2011.

Virtanen muistuttaa, että luomumaitoon ja –maitovalmisteisiin D-vitamiinia ei lisätä. Tämä kannattaa huomioida perheissä, joissa suositaan luomuruokaa. Luomutuotteita käytetään entistä enemmän myös päiväkodeissa.

Suuret D-vitamiiniannokset haitallisia

Virtanen peräänkuuluttaa malttia D-vitamiinivalmisteiden käyttöön. Suosituksiin verrattuna moninkertaisia annoksia ei pitäisi lapsille omin päin antaa.

– Hyvin suuret D-vitamiiniannokset voivat olla haitallisia. Ne on tutkimuksissa yhdistetty mm. kohonneeseen kuolleisuusriskiin, asiantuntija painottaa.

Suomessa kaikille alle 18-vuotiaille suositellaan ympärivuotisesti D-vitamiinivalmisteen käyttöä. Suositeltava päivittäinen annos on alle 2-vuotiaille 10 mikrogrammaa ja 2-18 –vuotiaille 7,5 mikrogrammaa.

Toimittaja: Viestintä Nutrimedia