3–4 annosta –

  • 3 keskikokoista porkkanaa (n. 200 g)
  • iso lohko palsternakkaa (n. 30 g)
  • 2 keskikokoista perunaa (n. 150 g)
  • 1 ½ dl vettä
  • noin ½ dl lapsen käyttämää maitoa

Pese ja kuori juurekset huolellisesti. Paloittele ne pieniksi paloiksi.

Keitä vesi. Lisää juurekset kiehuvaan ja suolattomaan keitinveteen muutaman minuutin välein, luettelon mukaisessa järjestyksessä (porkkana, palsternakka, peruna). Jatka kypsentämistä vielä noin 5 minuuttia sen jälkeen, kun kaikki juurekset on lisätty. Kokeile haarukalla, että juurekset ovat pehmenneet ennen kuin nostat ne keitinvedestä. Halutessasi voit myös höyryttää juurekset kypsiksi.

Soseuta kypsennetyt juurekset sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Ohenna sosetta lisäämällä sekaan hieman juuresten keitinlientä.

Ota soseesta lapsen yhdellä aterialla tarvitsema annos, ja siirrä loput soseesta kannelliseen astiaan. Säilytä juuressose jääkaapissa. Sose säilyy ohjeiden mukaan säilytettynä noin vuorokauden. Voit halutessasi sekoittaa syöntilämpöiseen juuressoseannokseen lapsen käyttämää maitoa, jotta soseen rakenteesta tulee sopiva. Heitä syötöstä ylijäänyt sose pois.

Vinkki: Jos valmistat sosetta kerralla isomman määrän, pakasta se mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen sopivan kokoisina kerta-annoksina, esimerkiksi pakasterasioissa tai -pusseissa. Lämmitä annos syöntilämpöiseksi ja lisää (halutessasi) tilkks lapsen käyttämää maitoa annokseen juuri ennen ruokailua. Heitä syötöstä ylijäänyt sose pois.

Vinkki: Voit halutessasi vaihtaa perunan tai porkkanan esimerkiksi bataattiin.

Vinkki: Älä käytä uusia, pieniä tai vihertyneitä perunoita. Valitse perunalajikkeeksi helposti soseutuva, jauhoinen laji.

Vinkki: Lapsen ruokavalion laajetessa liha- ja kalaruokiin, voit tarjota juuressoseen lisäkkeenä esimerkiksi ruokalusikallisen höyrytettyä ja hienonnettua kanaa.