Oligosakkaridit

Nutricia Muksu PLUS -tuotteisiin on lisätty Nutrician ainutlaatuista patentoitua oligosakkaridiseosta, galakto- ja frukto-oligosakkarideja (GOS-FOS).

Mitä ovat oligosakkaridit?

Nutricia Muksu PLUS -tuotteisiin on lisätty Nutrician ainutlaatuista patentoitua oligosakkaridiseosta, galakto- ja frukto-oligosakkarideja scGOS-lcFOS (9:1). Äidinmaidon oligosakkaridit toimivat suolistossa hyödyllisten probioottisten bakteerien ravintona. Oligosakkaridit lukeutuvat äidimaidon suojatekijöihin, jotka vahvistavat luonnollisella tavalla imeväisen puolustusjärjestelmän toimintaa ja ohjaavat sen kehittymistä oikeaan ja tasapainoiseen suuntaan. Oligosakkaridien arvellaan vaikuttavan vauvan myöhempään terveyteen suolistomikrobien kautta tai suoraan puolustusjärjestelmän soluihin vaikuttamalla. Tämä osaltaan auttaa suojaamaan lasta niin allergioilta kuin infektioiltakin.

Äidinmaidon sisältämien oligosakkaridien merkityksestä allergisten sairauksien ehkäisyssä on jo jonkin verran tieteellistä näyttöä. Lisää tutkimuksia kuitenkin tarvitaan, jotta ymmärretään täysin, miten oligosakkaridit saattavat vähentää allergisten sairauksen riskiä tai lisätä lääkeaineiden vaikuttavuutta tai rokoteaineiden tehoa.

Konsernimme on osallistunut aktiivisesti rintamaidon ja sen ainesosien tutkimukseen jo yli 30 vuoden ajan ja tuottanut uutta tietoa niin tutkimusmenetelmistä kuin rintamaidon ainesosistakin, joista patentoitu oligosakkaridiseoksemme on yksi esimerkki.

Vaikutuksiltaan rintamaidon vaikutuksia jäljittelevää patentoitua oligosakkaridiseosta (scGOS-lcFOS (9:1)) lisätään Suomessa osaan lastenruoista, esimerkiksi Muksun velleihin ja leikki-ikäisille tarkoitettuun maitojuomaan. Oligosakkaridiseosten äidinmaidon kaltaisia vaikutuksia vauvan suoliston mikrobeihin ja ulosteen pehmeyteen on tutkittu tietyillä oligosakkaridien seossuhteilla eikä niitä voida suoraan yleistää koskemaan kaikkia teollisia oligosakkarideja.

Lähteet:

Katsaukset:

  • Rijnierse A, Jeurink PV, Garssen J, Knippels LMJ . Food-derived oligosaccharides exhibit pharmaceutical properties. Eur J Pharmacol 2011, doi:10.1016/j.ejphar.2011.07.009 (review)

Imeväiset:

  • Arslanoglu S, Moro GE, Boehm G, Wiens F, Stahl B, Bertino E. Early prebiotic oligosaccharide supplementation reduces the incidence of some allergic manifestations in the first 5 years of life. Journal of Biology Regulation & Homeostatic Agents 2012;26(3S):49-59.
  • Arslanoglu ym. ESPGHAN-kokous 2011. Posteri.
  • van der Aa LB, van Aalderen WMC, Heymans HSA, Henk Sillevis Smitt J, Nauta AJ, Knippels LMJ, Ben Amor K, Sprikkelman AB & the Synbad Study Group. Synbiotics prevent asthma-like symptoms in infants with atopic dermatitis. Allergy 2011;66:170-177.
  • Grüber C, van Stuijvenberg M, Mosca F, Moro G, Chirico G, Braegger CP, Riedler J, Boehm G, Wahn U, for the MIPS 1 Working Group. Reduced occurrence of early atopic dermatitis because of immunoactive prebiotics among low-atopy-risk infants. J Allergy Clin Immunol 2010; doi: 10.1016/j.jaci.2010.07.022.
  • Luukkainen P. Imetyksen vaikutus lapsen terveyteen. Teoksessa: Deufel M, Montonen E (toim.). Onnistunut imetys. Kustannus Duodecim Oy: Tampere, 2010.
  • Luukkainen P. Rintamaidon koostumus. Teoksessa: Deufel M, Montonen E (toim.). Onnistunut imetys. Kustannus Duodecim Oy: Tampere, 2010.
  • Roberfroid M, Gibson GR, Hoyles L, McCartney AL, Rastall R, Rowland I, Wolvers D, Watzl B, Szajewska H, Stahl B, Guarner F, Respondek F, Whelan K, Coxam V, Davicco M-J, Léotoing L, Wittrant Y, Delzenne NM, Cani PD, Neyrinck AM, Meheust A. Prebiotic effects: metabolic and health benefits. Br J Nutr 2010;104:S1-S63, Cambridge University Press, doi: 10.1017/S0007114510003363.
  • Bruzzese E, Volpicelli M, Squeglia V, Bruzzese D, Salvini F, Bisceglia M, Lionetti P, Cinquetti M, Iacono G, Amarri S, Guarino A. A formula containing galacto- and fructo-oligosaccharides prevents intestinal and extra-intestinal infections: An observational study. Clin Nutr. 2009 Apr;28(2):156-61
  • Arslanoglu S, Moro G, Schmitt J, Tandoi L, Rizzardi S, Boehm G. Early dietary intervention with a mixture of prebiotic oligosaccharides reduces the incidence of allergic manifestations and infections during the first two years of life. The Journal of Nutrition 2008;138:1091-1095.
  • Hoffen E van, Ruiter B, Faber J, M Rabet L, Knol EF, Stahl B, Arslanoglu S, Moro G, Boehm G, Garssen J. A specific mixture of short chain galacto-oligosaccharides and long chain fructo-oligosaccharides induces a beneficial immunoglobulin profile in infants at high risk for allergy. Allergy 2008 DOI 10.1111/j.1398-9995.01765.x (Epub ahead of print).
  • Sholtens P, Alliet P, Raes M, Alles M, Kroes H, Boehm G, Knippels L, Knol J, Vandenplas Y. Fecal secretory immunoglobulin A is increased in healthy infants who receive a formula with short-chain galacto-oligosaccharides and long-chain fructo-oligosaccharides. The Journal of Nutrition 2008;138:1141-1147.
  • Rinne MM, Gueimonde M, Kalliomäki M, Hoppu U, Salminen SJ, Isolauri E. Similar bifidogenic effects of prebiotic-supplemented partially hydrolyzed infant formula and breastfeeding on infant gut microbiota. FEMS Immunology and Medical Microbiology 2005;43:59-65.
  • Schmelzle H, Wirth S, Skopnik H, Radke M, Knol J, Böckler H-M, Brönstrup A, Wells J, Fusch C. Randomized double-blind study of the nutritional efficacy and bifidogenicity of a new infant formula containing partially hydrolyzed protein, a high β-palmitic acid level, and nondigestible oligosaccharides. JPGN 2003;36:343-51.

Keskoset:

  • Indrio F, Riezzo G, Raimondi F, Francavilla R, Montagna o, Valenzano ML, Cavallo L & Boehm G. Prebiotics improve gastric motility and gastric electrical activity in preterm infants. JPGN 2009;49:258-261.
  • Westerbeek EAM, van den Berg JP, Lafeber HN, Fetter WPF, Boehm G, van Elburg RM. The effect of neutral and acidic oligosaccharides supplementation on serious infectious morbidity in preterm infants: a randomized controlled trial. Acta Paediatrica, 2009; 98(Suppl. 460). pp. 66 (Abstract no. 165)
  • Mihatsch WA, Hoegel J, Pohlandt F. Prebiotic oligosaccharides reduce stool viscosity and accelerate gastrointestinl transport in preterm infants. Acta Paediatrica 2006;95:843-8.
  • Knol J, Boehm G, Lidestri M, Negretti F, Jeline J, Agosti M, Stahl B, Marini A, Mosca F. Increase of faecal bifidobacteria due to dietary oligosaccharides induces a reduction of clinically relevant pathogen germs in the faeces of formula-fed preterm infants. Acta Paediatrica 2005;94(Suppl 449):31-3.
  • Boehm G et al. Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed 2002; 86 (3): F178–81.
Vanhempien rinnalla uutta elämää tukemassa