Ensilusikallisista kohti yhteistä perheruokaa

Kiinteisiin lisäruokiin siirtyminen tarkoittaa sekä uusiin makumaailmoihin että vaihteleviin koostumuksiin opettelua. Muksu-ateriat ja hedelmäsoseet on suunniteltu kasvamaan lapsesi mukana. Muksu-ateriapurkkien kyljestä löydät kunkin kehitysvaiheen väittämän: ensilusikallisia, makujen kirjoa, purtavaa hampaille, kohti yhteistä perheruokaa.

Ensilusikallisia (alk. 4 kk)

4-6 kk:n iässä aloitetaan kiinteiden lisäruokien harjoittelu. Ensimmäisiksi makuannoksiksi suositellaan imetyksen ohella esim. kasvis- ja hedelmäsoseita sekä puuroja, aluksi noin teelusikan kärjellisestä muutamaan lusikalliseen. Uusia ruoka-aineita tarjotaan vauvalle alusta alkaen monipuolisesti.

Makujen kirjoa (alk. 6 kk)

Lapsen ruokavaliota laajennetaan lisäämällä siihen viljoja, kanaa, lihaa ja kalaa. Minkään ruoan kokeilemista ei ole syytä viivästyttää edes niissä perheissä, joissa esiintyy allergioita. Perusmakuja opetellaan laajasti ja etenkin happamia ja karvaita (kasvisten) makuja kokeillaan toistuvasti, jotta lapsi oppii niiden makuun.

Purtavaa hampaille (alk. 8 kk)

6-10 kk:n iässä lapsen ruokavalioon tuodaan vaiheittain eri makujen lisäksi myös vaihtelevia koostumuksia. Karkeampaan ruokaan voidaan siirtyä kun lapsen suun motoriikka kehittyy ja hampaat puhkeavat.

Kohti yhteistä perheruokaa (1-3 v)

Lähempänä yhden vuoden ikää lapsi siirtyy syömään rakenteeltaan pääosin samaa ruokaa muun perheen kanssa. Tässä ikävaiheessa tärkeää on opetella omatoimista ruokailua samassa pöydässä muun perheen kanssa. Suolan ja sokerin käyttöön on hyvä kiinnittää huomiota.

Tiesitkö, että uudet koostumukset ruoassa kehittävät lapsen suun motoriikkaa, vähentävät syömisongelmia ja lisäävät terveellisten ruokien hyväksyntää?