Bataatti–kukkakaalisose

Maultaan mieto mutta makea bataatti sopii lapsen ensiannokseksi kiinteää ruokaa. Bataatti maistuu myös kukkakaaliin yhdistettynä. Tällä ohjeella valmistetusta soseesta riittää noin 4–5 pieneen maisteluannokseen.

  • 1 bataatti (noin 150 g)
  • lohko kukkakaalia (noin 100 g)
  • noin 2 dl vettä

Pese ja kuori bataatti huolellisesti. Pese myös kukkakaali. Leikkaa kasvikset pieniksi paloiksi. Kuumenna suolaton keitinvesi kiehuvaksi ja keitä bataattilohkoja noin 5 minuuttia. Vettä tulee olla vain sen verran, että lohkot juuri ja juuri peittyvät.

Lisää kukkakaali bataattien joukkoon. Jatka kypsentämistä noin 5 minuuttia kunnes kasvikset ovat pehmenneet (kokeile haarukalla). Halutessasi voit myös höyryttää kasvikset kypsiksi. Ota kasvikset keitinvedestä ja soseuta ne. Ohenna sose sopivaksi keitinvedellä.

Ota soseesta lapsesi yhdellä aterialla tarvitsema annos ja lämmitä se tarvittaessa. Sekoita halutessasi syöntilämpöiseen annokseen lapsen käyttämää maitoa, jotta soseen rakenteesta tulee sopiva.

Vinkki: Jos valmistat sosetta isomman määrän, pakasta se heti valmistuksen jälkeen valmiina kerta-annoksina esimerkiksi pakasterasioissa tai -pusseissa. Lämmitä kerta-annos syöntilämpöiseksi ja lisää lapsen käyttämä maito annokseen juuri ennen ruokailua. Heitä syötöstä ylijäänyt sose pois.

Vinkki: Kukkakaalin tilalla voit käyttää esimerkiksi parsakaalia, porkkanaa tai kesäkurpitsaa.

Vinkki: Keitetyt kasvikset voi soseuttaa karkeaksi soseeksi haarukalla. Halutessasi hienojakoista sosetta voit käyttää sauvasekoitinta.

Vinkki: Lapsen ruokavalion laajetessa liha- ja kalaruokiin voit tarjota bataatti–kukkakaalisoseen lisäksi esimerkiksi ruokalusikallisen höyrytettyä ja hienonnettua lohta.

Seuraava artikkeli