Äitiysneuvolassa vahvistetaan suositeltavia ruokavalintoja

Raskausaika on otollinen ajankohta kiinnittää erityishuomio sekä äidin että isän ruokatottumuksiin.

Raskausajan monipuolinen ja riittävä, mutta toisaalta kohtuullinen ravinnonsaanti tukee äidin hyvinvointia ja edistää sikiön normaalia kasvua ja kehitystä. Myös isän ruokavalinnoilla on merkitystä, sillä raskausaikana rakennetaan pohjaa koko perheen yhteisille ruokatottumuksille.

 

Äitiysneuvolassa voidaan tukea ja vahvistaa suositeltavien ruokavalintojen toteutumista. Suositeltava tapa kohentaa ruokavalion laatua on lisätä täysjyväviljavalmisteiden, kasvisten, hedelmien ja marjojen, kasviöljyjen sekä kalan käyttöä. Lisättyä sokeria ja kovaa, eläinperäistä rasvaa kannattaa karsia ruokavaliosta.

Kysely havainnoi hyvää

Suomalaisten asiantuntijoiden kehittämä ja tutkittuun tietoon pohjautuva ruoankäyttökysely on neuvolatyössä käytännöllinen apuväline tulevien vanhempien ruokatottumusten selvittämiseen.

Kyselyn avulla voidaan selvittää odottavan ja imettävän äidin sekä puolison erityisruokavalio, ateriarytmi, ravintolisien käyttö sekä suositeltavien ruokavalintojen toteutuminen. Kyselyn lähtökohtana on suositeltavien valintojen havainnoiminen ja niihin kannustaminen.

Odottavaa tai imettävää äitiä ja puolisoa voidaan pyytää arvioimaan omaa nykyistä ruokavaliotaan; mitä hyvää siinä jo nyt on. Havaintojen perusteella vastaaja voi laatia yksilöllisiä muutostavoitteita, jotka mahdollistavat terveyttä edistävien ruokatottumusten toteutumista.

Selkeä kysely löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivuilta. Siihen on mahdollista tutustua myös omatoimisesti.http://www.thl.fi/thl-client/pdfs/5b87f895-0fa2-46c5-93da-831358216357

Toimittaja: Viestintä Nutrimedia